TÜRKİYE’DE LEADER’IN HİKÂYESİ

Türkiye’de ilk olarak 2011 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi ve uygulama için gerekli bilgi ve becerilerini kazandırılması için ’IPARD Kapsamında LEADER Tedbirinin Uygulanmasına Destek Eşleştirme Projesi’ gerçekleştirilmiştir. Proje ile LEADER tedbirinin uygulanması için yasal, kurumsal ve teknik konular analiz edilmiş ve yerel eylem gruplarının kurulmasına yönelik gereklilikler belirlenmiş ve proje kapsamında, pilot uygulama alanı olarak Çorum ve Şanlıurfa illerine ait İskilip ve Birecik ilçeleri belirlenerek iki farklı yerel eylem grubu kurulmuştur.

Ağustos 2015 Mart ve 2016 tarihleri arasında uygulanan ‘LEADER Yaklaşımı Kapasite Geliştirme Projesi’ ile ilk aşamada seçilen 10 ilde (Amasya, Çanakkale, Kastamonu, Denizli, Erzurum, Manisa, Ankara, Diyarbakır, Ordu) farkındalık yaratma çalışmaları başlatılmış ve bu illerin kırsal alanlarında LEADER Yaklaşımına yönelik yerel eylem grupları kurulmuştur. Bugün toplam 12 ilde 55 YEG Dernekler Kanunu’na göre tüzel kişilik kazanmıştır.

ORDU İLİNDE LEADER ÇALIŞMALARI, YEREL EYLEM GRUPLARININ KURULMASI

2016 yılında yerel Eylem Gruplarının oluşturulması ile ilgili Ordu Valiliği öncülüğünde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ordu TKDK İl Koordinatörlüğü uzmanları eşliğinde tüm ilçelerdeki kamu kurumları davet edilerek toplantılar düzenlenmiştir. Oluşturulacak YEG bölgeleri için teknik bilgiler verilerek tüm ilçelerden başvuru yapmaları istenmiştir. Başvurular sonunda  ilimizden

1-Oksijen Yerel Eylem Grubu: ( Perşembe,Çamaş,Gürgentepe )

2-Yeşil Doğa Yerel Eylem Grubu: (Kabadüz,Ulubey,Mesudiye)

3-Karaca Yerel Eylem Grubu: ( İkizce,Çaybaşı,Akkuş) olmak üzere 3 YEG bölgesi oluşturulmuştur.

2019 yılında, Karaca Yerel Eylem Grubundan İkizce ve Akkuş ayrılarak tek başlarına ve bunun dışında 4 ilçe ( Kabataş, Kumru,Aybastı,Çatalpınar)  daha dernek kurmuşlardır. Bu gün Ordu ilinde 9 adet Yegderneği bulunmaktadır.