“Tabandan Gelen Ses Yerel Kalkınmaya Nefes”

TARİHÇE

Ağustos 2015-Mart 2016 tarihleri arasında uygulanan “LEADER Yaklaşımı Kapasite Geliştirme Projesi” ile de ilk aşamada seçilen 10 ilde (Amasya, Çanakkale, Kastamonu, Denizli, Erzurum, Manisa, Ankara, Diyarbakır, Ordu ve Samsun illerinde) farkındalık yaratma çalışmaları başlatılmış ve bu illerin kırsal alanlarında LEADER Yaklaşımına yönelik olarak, yerel eylem grupları dernekler statüsünde kurulmuştur. Bu gün için toplam 12 ilde 50 YEG Dernekler Kanuna göre kurularak tüzel kişilik kazanmışlardır.

Leader nedir?

Fransızca kökenli bir kelime olan LEADER, Türkçe’ de kırsal ekonominin kalkındırılması için faaliyetler arasındaki bağlantılar anlamına gelmektedir.LEADER yaklaşımı kırsal kalkınmanın, yerelde yaşayan kırsal topluluklar aracılığıyla gerçekleştirilmesi ve bu toplulukların harekete geçirilmesi için oluşturulmuş bir yöntemdir.1991’de AB tarafından yenilikçi bir metot olarak başlatılmıştır.Amacı;
Ulusal düzeyde yapılan kalkınma planlarının ulaşamadıkları noktalara ulaşmak.
Daha etkin kalkınma stratejileri geliştirmek.
Yerel düzeyde yerel aktörlerin katılımını artırmak.

Leader Yaklaşımının Amaçları

Yerelde henüz kullanılmayan yerel kaynak ve potansiyelden yararlanılarak yeni gelir ve kaynaklar yaratmak, yaşam kalitesini iyileştirmek.
Kırsalda yaşayanların yerel kalkınma süreçlerine gerçek anlamda katılmalarını desteklemek.
Kırsal toplulukların daha büyük topluluklarla entegrasyonunu kolaylaştırmak.
Tarım, turizm, kültürel miras, hizmetler sektörü ve sosyal konular gibi kırsal yaşamın bütün bileşenlerini birbirine bağlayarak yerel ekonomiyi geliştirmek ve iş imkanlarını arttırmak.
Kırsal toplulukların kapasitelerinin geliştirilmesiyle, kırsal alanların sosyal, ekonomik ve çevresel olarak iyileştirilmesine destek olmak

LEADER Yaklaşımının Temel Özellikleri

Alan bazlı yerel kalkınma stratejileri
Yerel kamu-özel ortaklıkları (YEG)
Tabandan-tavana yaklaşım
Yerel kalkınma stratejilerinde çok sektörlü tasarlama ve uygulama
Yenilikçi eylemlerin uygulanması
Yerel Eylem Grupları arasında iletişim ağı oluşturması (işbirliği projeleri)